Trollmelding

Alle skal kunne delta i en debatt, enten du er kritisk, skeptisk, positiv eller optimistisk. Men å spre hat sårer, undergraver folks menneskeverd og det ødelegger debatten.

trollmelding

Foto: AA/ABACA

Foto: AA/ABACA

Ble du forbanna?

Den siste tiden har det vært diskusjoner om hatretorikk i Norge. Det er selvsagt lov å ha ulike meninger, men det er også lov å reagere når kommentarfeltene blir en arena for generaliseringer, hat og fordommer.

Vi har hentet sitater fra kommentarfelt på nett. Vi har lenge sett denne type hat og fordommer rettet mot mennesker på flukt. Ved å sette kommentarene direkte opp mot bilder av menneskene det gjelder, mener vi at virkeligheten det snakkes om blir tydeligere.

Gjør noe med det!

Sammen kan vi gjøre noe med hatefulle ytringer. Vi er nødt til å tørre å bringe kommentarene frem i lyset og kreve at folk behandler hverandre med respekt, selv om vi er uenige.

Hva mener du? Si din mening og merk med #Trollmelding

Fortsatt forbanna? Her kan du finne flere måter å engasjere deg på.

Flyktninghjelpen jobber i mer enn 30 land over hele verden. Hver eneste dag møter vi mennesker som har måttet forlate det livet de kjente på grunn av krig og konflikt. Mange har et ønske om å bidra til å bygge opp igjen landene sine. Men først må krigen ta slutt.

Samtidig sitter noen bak tastaturene sine og ber mennesker på flukt "pelle seg hjem" til land hvor det de har kjært smadres av daglig bomberegn.

Alle skal kunne delta i en debatt, enten du er kritisk, skeptisk, positiv eller optimistisk. Men å spre hat sårer, undergraver folks menneskeverd og det ødelegger debatten. Hvis du skriver om noen eller til noen så er det god folkeskikk å la være å bruke stygge eller nedverdigende ord om dem.

Hat kan ramme alle. Det rettes mot idrettsutøvere som har en dårlig OL-prestasjon, din egen nabo, unge, uredde samfunnsdebattanter, en i klassen, eller mennesker som har måttet rømme fra hjemmene sine på grunn av krig. Uansett hvem, – vi har et ansvar for å si ifra om at det ikke er greit.

Sammen er vi mange som kan være med på å endre hvordan vi snakker til og om hverandre. Din mening er viktig – del den!  #Trollmelding

Ta kommentarfeltene tilbake!

Stå imot netthat og bidra til en god debatt om mennesker på flukt.

I mer enn to uker har hele Norge kranglet om ytringsfrihet og hatretorikk. Kampen mot netthat er viktig og mye større enn de siste ukenes regjeringskaos.

Nå må vi kjempe videre. Vi er nødt til å tørre å lese kommentarfeltene, bringe kommentarene frem i lyset og kreve at folk oppfører seg og behandler hverandre med respekt. På Flyktninghjelpens facebooksider ser vi hat og fordommer rettet mot mennesker på flukt. Vi blir sjokkert over hvor mye stygt som skrives.

Det er uforståelig for oss at voksne menn og kvinner kan lire av seg hatefulle og generaliserende kommentarer om mennesker på flukt. At de kan be oss "sende alle skjeggebarna tilbake der peppern gror".

Hentet fra Flyktninghjelpens Facebooksider

Hentet fra Flyktninghjelpens Facebooksider

Hver dag møter vi mennesker på flukt fra krigsherjede land. Mange forteller oss at de har et ønske om å få bidra til å bygge opp igjen landene sine. Men først må krigen ta slutt.

Hentet fra Resetts Facebooksider 21.02.18

Hentet fra Resetts Facebooksider 21.02.18

I mellomtiden må de få muligheten til å leve, gå på skole og engasjere seg i et trygt samfunn som ønsker dem vel.

Norge kan være et slik samfunn.

Alle skal selvfølgelig ikke mene det samme som Flyktninghjelpen, men vi mener at vi ikke skal skrive stygt eller nedverdigende om andre mennesker. Det skaper et giftig debattklima, og det må vi gjøre noe med.

Hentet fra @imotislam på Facebook 14.03.18

Hentet fra @imotislam på Facebook 14.03.18

16.mars så vi hvordan nordmenns engasjement for et varmere samfunn virkelig blomstret, gjennom en fantastisk aksjon til støtte for Leger Uten Grenser. Det gir oss håp.

Vi lever i et av verdens rikeste, tryggeste og frieste land. Alle har lov til å ytre seg, men med ytringsfrihet kommer også et ytringsansvar. Hvis kommentarfeltene blir rene mobbearenaer, skaper vi et rom hvor mange ikke tør eller orker å delta. De som taper på dette er alle som ønsker et meningsmangfold i demokratiet Norge.

Nettrolling er farlig. Om hatefulle holdninger får fotfeste, kan debatten og det samfunnet vi lever i bli styrt i fullstendig gal retning.

Hentet fra @folkebevegelsenmotinnvandring på Facebook 21.11.17

Hentet fra @folkebevegelsenmotinnvandring på Facebook 21.11.17

Flyktninghjelpens arbeid baserer seg på at alle mennesker er like mye verdt. Vi jobber med noe mange har en mening om, og vi er opptatt av å spre informasjon om mennesker rammet av krig og konflikt og avlive mytene og stereotypiene som florerer på nettet.

Hentet fra kommentarfelt på Document.no 26.02.18

Hentet fra kommentarfelt på Document.no 26.02.18

Vi oppfordrer alle til å dele sine meninger, men før du trykker "post" tenk over om dette er noe du hadde tålt å lese om deg selv, dine venner eller familie? Sammen er vi mange som kan være med på å endre hvordan vi snakker til og om hverandre.

Din mening er viktig - del den! #Trollmelding

Flyktninghjelpen sprer hat om mennesker på flukt

Vi bringer fordomsfulle og sjikanerende kommentarer om flyktninger frem i lyset. Hvorfor? Fordi vi må ha en verdig debatt om mennesker på flukt.

– Usaklige og til tider hatefulle innlegg på sosiale medier og i kommentarfelt har ført til at mange ikke orker å delta i diskusjoner på nett, sier Gro Kirkeby, som er ansvarlig for sosiale medier i Flyktninghjelpen.

Hun mener vi risikerer at viktige samfunnsdebatter reduseres til krangling som underbygger fordommer og hat.

– Vi opplever at mange, og spesielt ungdom, er interessert i å vite mer om mennesker på flukt og hva slags utfordringer de står overfor, og da mener vi det er spesielt viktig at de kan finne god og trygg informasjon om dette temaet.

Den oppgaven tar vi som jobber med mennesker på flukt hver eneste dag, svært alvorlig.

#Trollmelding
Under emneknaggen #Trollmelding skal vi i månedene fremover hente frem meldinger i kommentarfeltene på egne Facebook-sider, VG og andre nyhetsmedier, hvor det daglig foregår skittkasting og opphetede diskusjoner om flyktninger.

– Trollmeldingene må frem i lyset. Vi må ha en debatt om hvorvidt det er greit å snakke om mennesker på flukt på denne måten. For å få til en bredere debatt, må flere engasjere seg og nye stemmer få komme til, sier Kirkeby.

Hun håper at særlig ungdom vil engasjere seg.

– Vi tror at unge ønsker å engasjere seg, men at mange er usikre på hva som er fakta og hva som er oppspinn. Vi jobber med og for flyktninger verden over. Vi er derfor i en posisjon hvor vi kan bidra med vår kompetanse og fortelle om virkeligheten mennesker på flukt møter.

Engasjer deg!

Er du lei av å lese usaklige innlegg? Blir du lei deg av hatefulle kommentarer? Det er mange måter du kan bidra på!

Du kan kjempe mot denne ordbruken ved å svare på fordomsfulle ytringer på en respektfull og anstendig måte, enten ansikt til ansikt, i nettaviser eller på sosiale medier.

Sammen kan vi bidra til en mer konstruktiv debatt! #Trollmelding

Slik kan du engasjere deg

Kommer du over rasistiske ytringer på nett, kan du henvende deg til politiet om nødvendig.

Les og lær mer om politiets oppgave HER

Hvordan høres det ut...

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne legger lyd på trollmeldingene. Snakker du sånn til andre? Slik kan du engasjere deg

Trollmelding hentet fra kommentarfelt på Youtube 28.03.18

Trollmelding hentet fra kommentarfelt på Youtube 28.03.18

Trollmelding er hentet fra kommentarfelt på Document.no 15.02.18

Trollmelding er hentet fra kommentarfelt på Document.no 15.02.18

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt, bli fadder du også!
BLI FADDER
keywords

Hvem er vi 

Vi får hjelpen frem der nøden er størst. Da vi startet hjelpearbeidet etter andre verdenskrig, var behovet enormt. Det er det fortsatt. Vi jobber utrettelig for at mennesker på flukt skal overleve og bygge seg en ny fremtid. 

Akkurat nå er vi til stede i både nye og langvarige kriser i 31 land. Der gir vi blant annet mat, husly, rent vann, rettshjelp, og utdanning. 

Vi står på flyktningenes side. Med erfaring, kunnskap og pågangsmot forsvarer vi rettighetene til folk på flukt, og varsler om urett og nød. Flyktninghjelpen er en sterk pådriver for at makthavere skal respektere flyktningers rettigheter. 

Flyktninghjelpen hjalp  6,8 millioner mennesker  verden over i 2016, og med din støtte kan vi nå ut til flere. 

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller ønsker mer informasjon:
Henvendelser: weareyouth@nrc.no