Vlog-blog

Vlog-Blogg

Følg ungdom på flukt

vlog-blog vlog-blog

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Lurer du på hvordan det er å måtte flykte fra alt du kjenner og alle du er glad i? 

Eden (20) fra Eritrea og Hassan (26) og Abdullah (20) fra Syria lever på flukt i fremmede land. På videobloggene sine forteller de deg om livet som ung flyktning: Hvordan er det å bo i en flyktningleir? Hvor vil de reise? Hvem er de forelsket i? Hvilken plan har de for fremtiden? 

Flyktninghjelpens Khalid (28) jobber med syrisk ungdom på flukt i Jordan. Han forteller om livet som hjelpearbeider og om menneskene han møter i jobben. 

Følg VLOGGENE til Hassan, Eden, Abdullah, Khalid og Eben Jr og lær mer om ungdom på flukt. 

Dorsa

Hvem er jeg og hvor hører jeg til?

Foto: Beate Simarud

Foto: Beate Simarud

Blogg #1

Hvem er jeg?

Jeg heter Dorsa og er 21 år gammel. Inntil nylig trodde jeg at jeg var en norsk-afghaner oppvokst i Norge. Men jeg fikk aldri afghanske identitetspapirer, for jeg ble født i Iran. Som barn av afghanske flyktninger, fikk jeg heller ikke iranske papirer.

På videregående ble jeg ekskludert fra utlendingsgjengen fordi jeg var for norsk for dem. Samtidig har jeg alltid vært litt for rar for de som er etnisk norske. Jeg blir uansett kritisert for hvem jeg er. Ikke bare av nordmenn, men også av folk fra mine foreldres kultur som synes jeg er for norsk. 

Til syvende og sist er jeg bare Dorsa. Jeg er et menneske, jeg er student i Norge, jeg jobber som servitør, jeg er en jente på 21 år som prøver å finne ut av livet mitt.

Foto: Beate Simarud

Foto: Beate Simarud

Blogg #2

Afghanistan

Jeg har aldri vært i Afghanistan. Jeg har bare fått høre historier, nå og da, om hvordan ting har vært.

Som for eksempel at mamma var rundt fem år gammel da den første bomben eksploderte i Afghanistan i 1978. Eller da farmor så vidt rakk å ta på seg tøfler da de måtte evakuere familiehuset som hadde blitt truffet av en bombe.

Familien til moren min dro til Iran etter at broren hennes ble drept. De var en stor familie med nesten bare jenter i søskenflokken. Da broren døde, flyktet de fordi de tenkte at de ville være tryggere i Iran.

Vi er en del av det som kalles «afghansk diaspora». Det er afghanere som har blitt spredt rundt om i verden på grunn av ulike konflikter i Afghanistan, fra slutten av den kalde krigen og til i dag. Dette har resultert i millioner av afghanske flyktninger rundt om i verden, og jeg og familien min var bare noen få dråper i det store havet.

Dorsa gjester Tusvik & Tønnes podcast på Youngstorget 4. juni 2018

Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Blogg #3

Iran

Foreldrene mine møttes og forlovet seg i 1995 i Iran, knapt halvannet år senere blir jeg og broren min født i 1996.

En del av min eksterne familie hadde fått kvoteflyktningstatus i løpet av årene og blitt sendt til forskjellige land rundt om i verden, foreldrene mine var en av de som ble utelukket.

Foreldrene mine følte seg undertrykket i Iran. Vi hadde nesten ingen rettigheter, og de tenkte at broren min og jeg ikke hadde noen fremtid i landet – som barn av afghanske flyktninger hadde vi jo ingen papirer.

Mamma og pappa orket ikke vente på lange søknadsprosesser i Iran. De bestemte seg for ådra. I august 1999 dro vi til Turkmenistan og tok toget videre til Russland. Vi hadde fått oppholdstillatelse i Russland med hjelp fra FN.

Jeg spurte mamma en gang hvorfor vi valgte å dra fra Iran. Hun sa det var på grunn av sikkerheten. Hun ønsket å kunne våkne om morgenen og vite at hun var trygg. Hun ville slippe å lyve om hvem vi var for å unngå at de anklaget oss hvis det skjedde noe i nabolaget, og kanskje fengslet oss for noe noen andre hadde gjort, bare fordi vi hadde en viss nasjonalitet. Dessuten hadde vi nesten ingen igjen i Iran etter at de andre i familien fikk kvoteflyktningstatus i andre land.

Broren min og jeg fylte tre år på toget til Russland.

Eben Jr 30

Norsk artist som fluktet fra Liberia

Foto: Atle Richter Schie/Universal Music Group

Foto: Atle Richter Schie/Universal Music Group

Ni år gammel flyktet Eben Jr fra krigshelvetet i Liberia. Som 15-åring kom han til Norge som kvoteflyktning. I dag bruker han musikken til å gi ungdom på flukt en stemme.

Den norskafrikanske artisten Eben Jr måtte flykte for livet hele fem ganger før han til slutt kom til fredelige Norge. Men en mørk fortid hindret ham ikke fra å innta Norges musikkscene.

Et viktig beskjed

Eben Jr. vlog 2 - Dette er en direkte beskjed fra meg

Artisten Eben JR. har en viktig beskjed til oss alle: Vi må bidra, hjelpe til og vise kjærlighet ❤️ Se mer fra Eben på våre nettsider for ungdom - www.weareyouth.no! #WeAreYouth #UngdomPåFlukt #PåFlukt #Flyktning¨ Universal Music Norge

Posted by Flyktninghjelpen on Sunday, 20 May 2018

Hassan, 26

Syrisk flyktning i Jordan

Hei, jeg heter Hassan. Jeg kommer fra Syria, men på grunn av krigen lever jeg som flyktning i Jordan. Jeg vil gjerne fortelle deg om livet mitt i Syria og hvordan det har forandret seg siden jeg flyktet. Følg med på vloggen min!

Følg med på vloggen min for å bli bedre kjent med meg!

Telefonsamtalen

Telefonsamtalen

Som syrisk flyktning i Jordan følte Hassan (26) seg godt integrert, og la ned mye arbeid i å få et sosialt liv. Men så kom telefonsamtalen han aldri kommer til å glemme! 😢 – Jeg pakket ikke engang tingene mine da jeg dro til Syria, forteller han. Bli bedre kjent med Hassan på http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/

Publisert av Flyktninghjelpen 31. mai 2018

Familien

Familien

Hassan mimrer tilbake til barndommen som han husker som bekymringsfri og vakker 🤗 Er du nysgjerrig på hvordan det var for Hassan å vokse opp med 6 søsken i Syria? Følg med på bloggen hans da vel – www.weareyouth.no!

Publisert av Flyktninghjelpen 31. mai 2018

Intro

VLOG 1 - Hassan

-

Posted by Flyktninghjelpen on Tuesday, 15 May 2018

Den syv år lange krigen i Syria har drevet halvparten av landets 22 millioner innbyggere på flukt. Over seks millioner mennesker er på flukt i landet, og mer enn 13 millioner har behov for humanitær hjelp. Av de 5,5 millioner syrerne som har flyktet ut av landet, har de aller fleste flyktet til nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan.

Jordan har tatt imot over 650.000 syriske flyktninger. Det tilsvarer syv prosent av landets befolkning. Den store pågangen har ført til mangel på skoleplasser og jobber, økte husleier og dårligere tilgang på medisinsk hjelp og vann for både syrere og jordanere.

I juni 2016 stengte jordanske myndigheter grensen for syriske flyktninger.

Eden, 20

Eritreisk flyktning i Etiopia

Hei, jeg heter Eden. Jeg er 20 år gammel og har nettopp tatt eksamen for å bli kokk. For ett år siden flyktet jeg fra hjemlandet mitt Eritrea. Jeg flyktet fordi det ikke finnes noen fremtid for ungdom der.

Det er nesten ikke jobber, vi får ikke ta utdanning og vi har ikke frihet. Nå bor jeg i en flyktningleir i Etiopia, men jeg har ingen planer om å bli her. Jeg drømmer om å drive en restaurant en dag – helst i Europa. 

Lage kaffe

EDEN Vlog 5 - Making coffee

"Når man lager kaffe, føler man seg fri"Se hvorfor Eden elsker å lage kaffe her ☕️Følg Historien til Eden (20) på http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/

Publisert av Flyktninghjelpen 24. april 2018

Å leve på flukt

Eden Vlog3

- Det er tøft og vanskelig å være flyktning

Publisert av Flyktninghjelpen 23. april 2018

Det vanskelige valget: Å bli eller flykte?

Intro

På flukt fra Eritrea

Tiår med konflikt og tørke har drevet enormt mange mennesker på flukt fra Eritrea. Landet har en voksende befolkning av unge, og det er de som blir drevet på flukt. De mangler utdanning, får ikke tak i arbeid og risikerer å bli kalt inn til en obligatorisk militærtjeneste for staten på ubestemt tid.

Mange ønsker å flykte fra landet og krysser grensen over til nabolandet Etiopia. Etter Uganda er Etiopia det landet i Afrika som har tatt imot flest flyktninger de siste årene.

Etiopia er også rammet av politiske og etniske konflikter, tørke, flom og fattigdom. Mange eritreiske flyktninger i Etiopia ønsker ikke å bli i landet og forsøker å reise videre til Europa via farlige migrasjonsruter gjennom Sudan, Libya og over Middelhavet.

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Abdullah, 20

Syrisk flyktning i Jordan

Foto: Claes Holmberg/Flyktninghjelpen

Foto: Claes Holmberg/Flyktninghjelpen

Jeg heter Abdullah og er en 20 år gammel flyktning fra Syria. Jeg forlot Syria på grunn av krigen. Nå bor jeg i en trygg by langt vekk fra konflikten. Jeg deltar i aktiviteter i regi av Flyktninghjelpen og lokale organisasjoners ungdomsprogram. Jeg engasjerer meg i lokalmiljøet og blir kjent med andre på min alder.

Følg med på vloggen min for å bli bedre kjent med meg!

Syria

Abdullah Vlog 11 - Syria

- Det er mange jeg savner, som venner og naboer

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Drømmer

Abdullah Vlog 10 - Drømmer

-Da jeg var liten, ønsket jeg å studere og bli ingeniør

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Pappa

Abdullah Vlog 9 - Pappa

- Det var vanskelig i oppveksten, å ikke ha noen jeg kunne kalle "pappa" eller "far"

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Familie

Abdullah Vlog 8 - Familie

-Vennene våre var samlet i ett nabolag, og vi var som en familie

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Goals

Abdullah Vlog 7 - Goals

- Min store drøm er å bli en kjent skuespiller

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Kjærlighet

Abdullah Vlog 6 - Kjærlighet

-Kjærligheten er det mest grunnleggende i livet, uten den er det ikke noe liv

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Jobb

Abdullah Vlog 5 - Jobb

-Jeg har mange problemer akkurat nå. Først er det det å finne en jobb

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Å være flyktning

Abdullah Vlog 4 - Å være flyktning

- Det er mange jeg savner, som venner og naboer

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Jordan

Abdullah Vlog3

I utgangen av 2017, befant omkring 1.4 millioner syriske flyktninger seg i Jordan.Lurer du på hvordan det er å ankomme en flyktningleir etter å ha flyktet fra landet ditt og alt du har kjært? Hør Abdullah sin sterke historie her: http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/#group-abdullah-tGlPXZIaAU

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Forlate Syria

Abdullah Vlog 2 - Forlate Syria

For seks år siden måtte Abdullah flykte fra Syria til Jordan. Hør hva han har å fortelle om tiden da han og familien hans var på flukt her: http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/#group-abdullah-tGlPXZIaAU

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Intro

Abdullah Intro

Lurer du på hvordan det er å måtte flykte fra alt du kjenner og alle du er glad i?Abdullah (20) fra Syria lever i dag på flukt i Jordan. Hvilke planer har han for fremtiden? Hvem er han forelsket i? På videobloggen hans forteller han om livet sitt på flukt og deler personlige historier med deg!Gå inn på vloggen hans og følg livet hans i Jordan! http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/#group-abdullah-tGlPXZIaAU

Publisert av Flyktninghjelpen 26. april 2018

Den syv år lange krigen i Syria har drevet halvparten av landets 22 millioner innbyggere på flukt. Over seks millioner mennesker er på flukt i landet, og mer enn 13 millioner har behov for humanitær hjelp. Av de 5,5 millioner syrerne som har flyktet ut av landet, har de aller fleste flyktet til nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan.

Jordan har tatt imot over 650.000 syriske flyktninger. Det tilsvarer syv prosent av landets befolkning. Den store pågangen har ført til mangel på skoleplasser og jobber, økte husleier og dårligere tilgang på medisinsk hjelp og vann for både syrere og jordanere.

I juni 2016 stengte jordanske myndigheter grensen for syriske flyktninger.

Khalid, 28

Ansatt i Flyktninghjelpen i Jordan

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Jeg heter Khalid Flieh og jeg er teamleder for Flyktninghjelpens program for ungdom og unge voksne i Jordan. Vil du vite mer om hvordan det er å jobbe med unge på flukt, følg VLOGGEN min!

Hva er rettferdighet?

KHALID VLOG 4 - Fair

Rett eller galt? Hva er rettferdighet❓Se hva Khalid (28) mener her 🎬Følg historien til Khalid på http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/

Publisert av Flyktninghjelpen 24. april 2018

Till Oslo!

KHALID VLOG 3 - Thursday

Wohooo ❗️ Siste dagen i uka er her❗️❓ I alle fall i Jordan😦Se hva Khalid bruker sin siste dag på før helgen braker løs 🙌Følg historien til Khalid (28) på http://www.weareyouth.no/tema/vlog-blog/

Publisert av Flyktninghjelpen 24. april 2018

Oppvekst

Intro

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt, bli fadder du også!
BLI FADDER
keywords

Hvem er vi 

Vi får hjelpen frem der nøden er størst. Da vi startet hjelpearbeidet etter andre verdenskrig, var behovet enormt. Det er det fortsatt. Vi jobber utrettelig for at mennesker på flukt skal overleve og bygge seg en ny fremtid. 

Akkurat nå er vi til stede i både nye og langvarige kriser i 31 land. Der gir vi blant annet mat, husly, rent vann, rettshjelp, og utdanning. 

Vi står på flyktningenes side. Med erfaring, kunnskap og pågangsmot forsvarer vi rettighetene til folk på flukt, og varsler om urett og nød. Flyktninghjelpen er en sterk pådriver for at makthavere skal respektere flyktningers rettigheter. 

Flyktninghjelpen hjalp  6,8 millioner mennesker  verden over i 2016, og med din støtte kan vi nå ut til flere. 

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller ønsker mer informasjon:
Henvendelser: weareyouth@nrc.no